• zo 27 aug | 08- 22u
  • De Doolen (Doel)
Overzicht Agenda

‘Heimweeën’ van Johan De Vriendt op de Doelse feesten & Scheldewijding

Tijdens de Scheldewijdingsfeesten brengt Johan De Vriendt (inspirator van de Erfgoedgemeenschap en auteur van het boek Heimweeën) samen met topmuzikanten Hartwin Joris Dhoore en Van Moeseke Odfried ‘Muzikale Windstreekverhalen’, een uniek muzikaal en literair moment op verstilde plaatsen in het dorp.

Afspraak om 14u40 (aan de kerk van Doel), 15u20 (aan het haventje thv Spuikom) of 16u (inkom de Doolen)!

Zijn jeugd beleeft Johan De Vriendt in een landelijke idylle. Het abrupte verlies van zijn thuis doet hem zijn eerste heimwee ervaren. Het boerenlandschap van zijn jeugd verandert snel. Wie heeft niet gehoord van de lijdensweg van Doel, bedreigd door havenuitbreidingen en natuurcompensaties. Die strijd begint al tijdens zijn jeugd. De jonge Johan zwerft door veld en bos in binnen- en buitenland op zoek naar authenticiteit en heeft geen weet van wat hem boven het hoofd hangt, want jaren later woont hij zelf in Doel, waar hij tot op de dag van vandaag strijdt voor het behoud van dorp en polderstreek.

De Vriendt onderzoekt wat het is een geliefde plek te verliezen. In onze geglobaliseerde wereld wordt er van je verwacht je voortdurend aan te passen. Er is een tijd geweest waarin heimwee een erkende ziekte was, soms met de dood tot gevolg. Heimwee heeft te maken met losgekoppeld te zijn van je omgeving. En dat ervaren veel mensen vandaag. We zijn verbonden met de ganse wereld, maar we leven ook op een plek en die plek is een gemeenschap van mensen, natuur, landbouw, werk, erfgoed en zoveel meer.

Dat werd Johans levensdoel: van onze leefomgeving terug een plek maken die ziel en lichaam voedt. De Vriendt reikt via verhalen en beschouwingen een inspirerende visie aan op mens en omgeving. ‘Heimweeën’ is een verhaal van verlies, maar vooral een verhaal van persoonlijke groei en maatschappelijke winst.

BESTEL HET BOEK ALVAST HIER

Johan De Vriendt portretfoto

Programma

Vanaf 10u: diverse markten en activiteiten:

Grote rommel- en brocantemarkt in het centrum van het dorp.
Feestmarkt en infostands op de Engelsesteenweg.
Oude ambachtenmarkt en demonstraties in de hooghuisstraat.
Estafette met huifkarren en Vlaamse boerenpaarden.
Muzikale erfgoedwandeling met Ertsberg-auteur Johan De Vriendt.
Gegidste rondleidingen in de kerk van Doel met Simone Gillis.

Terrassen op de Engelsesteenweg, aan het kapelletje (Streekbrouwerij Decock), bij watersportvereniging De Noord en Gemeenschapshuis De Doolen

Muziek op diverse locaties met Shantykoor Gaffeltuig, de volksmuzikantenfanfare, Murgfanfare Agrum. ’s Avonds op de Doolen optredens van ‘the Happy Suspended’ en ‘Handkerchief’.

Scheldewijding en stoet:

11u30: Scheldewijdingsmis in de kerk van Doel, opgeluisterd door het Sint-Gregoriuskoor van Kieldrecht met celebrant E.H. Patrick De Baets.
12u15: Vertrek aan de kerk van de stoet naar de Schelde voorafgegaan door de volksmuzikantenfanfare.
Aansluitend: traditionele Scheldewijding – bootwijding en vlootshow in de getijdenhaven.

Vanaf 11u: 3e Vlaams Kampioenschap troswerpen. Diegene die van de grootste afstand met de tros de bolder treft is kampioen. De competitie gaat door op de dijk, inschrijven ter plaatse.

Zie ook www.doel2020.org 

Overzicht Agenda