• do 16 nov | 20u
  • Muziekclub 't Ey (Belsele)
tickets Overzicht Agenda

DÉ EERSTE LEYZING: Heimweeën van Johan De Vriendt

DE ZEIS WETTEN // DÉ EERSTE LEYZING

> DONDERDAG 16 NOVEMBER 2023 > 20U00

We krijgen nieuwe buren! Eén half jaar lang verhuist de Bib van Belsele naar de koer van Muziekclub ’t Ey. Het moment om zes maand lang (van november 2023 tot april 2024), iedere derde donderdag een lezing te organiseren in samenwerking met de Bib van Sint-Niklaas. Verrassend, maar met iedere keer één zekerheid: muziek zal nooit vér weg zijn.

In zijn boek Heimweeën legt Johan De Vriendt uit waarom hij al twintig jaar voor het polderdorp Doel vecht: wie het afbreekt, sloopt… Daarmee niet alleen de geschiedenis, maar ook de mensen die er wonen. 

Johan De Vriendt portretfoto

We laten Johan aan het woord:
“Ik beleef mijn jeugd in een pastorale idylle in Tielrode, maar na een onverwachte verhuis, ervaar ik mijn eerste heimwee. Ik ben niet de enige. Het boerenlandschap van mijn jeugd verandert in een razende vaart. Wie heeft niet gehoord van de lijdensweg van Doel, een beetje verder langs de Schelde. Het dorp en de omringende polders liggen in de weg van de haven. De strijd woedt al tijdens mijn jeugd. Onbekommerd zwerf ik door de velden en heb geen weet van wat mij boven het hoofd hangt, want jaren later woon ik zelf in Doel. In de oude gemeenteschool. Gekraakt om het uit te bouwen tot De Doolen, de ‘warme hard van verzet’. Ik ben de eerste bewoner en in een klap ook de eerste kraker van Doel. Kraker worden is wel het laatste waar ik aan had gedacht. Bij gebrek aan water ga ik mij die eerste prille maanden zelfs wassen in de plas van de Putten onder een dak van wolken en zon en deze zon schijnt over een dorp van bijna duizend inwoners. De schaduw van de haven valt wel al over de horizon en wordt met de dag groter.


Het Doel van toen is verdwenen, die plas is verdwenen en ook ik ben verdwenen uit Doel. Maar Doel blijft zuigen aan mij. De dagelijkse sluipmoord heb ik aan den lijve ondervonden. Lichaam, hart en ziel zijn hier beurs gebeukt. Ik raap nu de scherven bij elkaar en kijk hoe ik iets hersteld kan krijgen. Ik kom eindelijk op adem. En als je op adem komt, kan je spreken, kan je op verhaal komen. Dit verhaal werd een boek en nu breng ik het voor het eerst op de planken, de planken van ‘t Ey. Jawel ik heb plankenkoorts, maar ik zit met een ei en de heimweeën zijn al een tijdje bezig…”

Mét:

  • Johan De Vriendt: verteller
  • Hartwin Dhoore: diatonisch accordeon

Deze Eerste Leyzing wordt u aangeboden door Muziekclub ‘t Ey, de Bib van Sint-Niklaas en uitgeverij Ertsberg.

TICKETS ZIJN ONLINE BESCHIKBAAR TOT 18U30 OP DE DAG VAN DE EERSTE LEYZING, DAARNA ENKEL AAN DE KASSA.

Overzicht Agenda