• ma 27 sep | 20u00
  • KU Leuven Campus Antwerpen - Conscienceplein, Korte Nieuwstraat 33, 2000 Antwerpen
Ja, ik wil graag een plaats reserveren Overzicht Agenda

Boekvoorstelling: Scherprechters van de geest

Ertsberg en Dirk Rochtus nodigen u graag uit voor de boekvoorstelling van Scherprechters van de geest: Duits debat tot op het bot. Een gesprek met Jan Leyers (muzikant, filosoof en tv-maker) en Carolien van Nunen (buitenlandjournalist VTM Nieuws) op de KU Leuven Campus Antwerpen – Conscienceplein (Korte Nieuwstraat 33, 2000 Antwerpen).

Debatteren is de Duitsers een lust. Hun politieke cultuur wordt beheerst door debat. Over de natie, dictatuur, oorlog en verwerking van het dramatische verleden, tot democratie en migratie. Debatten die ook in Vlaanderen en Nederland aanbelangen en beroeren. Het verschil: Duitse politici, denkers en publicisten gaan nog veel scherper met elkaar in de clinch dan wij. Ze graven ook heel wat dieper, tot op het bot. Dat is eigen aan de Duitse geest. Die uit zich in grondige redeneringen en diepzinnige bewoordingen.

De kunst bestaat erin die ‘scherprechters van de geest’ aan de tand te voelen en hun visies, gedachten en oordelen naar een Nederlandstalig publiek over te brengen. Dirk Rochtus doet dat op een bevattelijke en vlot geschreven manier. Dit boek bevat een uitgebreid essay over het einde van het Merkel-tijdperk en meer dan 50 artikels over cultuur, geschiedenis, de werking van de staat en de links-rechts-tegenstelling. Rochtus gidst de lezer doorheen een rijk geestelijk landschap en stoot op inzichten die helpen de eigen positie in de samenleving en het politieke bestel van deze tijd te doorgronden.

Met een woord vooraf van Jan Leyers.

Overzicht Agenda