• ma 22 apr | 20u
  • De Nieuwe Vrede vzw, Berchem
Inschrijflink Overzicht Agenda

Boekvoorstelling ‘Niemandsland’ van Willem Staes in Berchem

Op 15 maart 2024 is het exact dertien jaar geleden dat de Syrische revolutie ontbrandde. Maar hoe zou het ondertussen nog in Syrië zijn?

Door de oorlog in Gaza kreeg de situatie van Syrische vluchtelingen minder aandacht terwijl zij nog steeds de grootste vluchtelingengroep ter wereld zijn en zich in een uitzichtloze situatie bevinden. Ze zitten gevangen in een onzichtbaar ‘niemandsland’, tussen hamer en aambeeld: een land waarnaar ze niet terug kunnen keren, buurlanden die hen niet langer willen opvangen, en Europese landen die hen op steeds gewelddadigere wijze de toegang ontzeggen.

Het Europese ‘model’ van opvang in de regio kraakt en schuurt in zijn voegen. Het totale gebrek aan oplossingen voor Syrische vluchtelingen zaaide ondertussen de kiemen voor een nieuwe vluchtelingencrisis, waarbij grote aantallen Syriërs opnieuw Europa proberen te bereiken.

Midden-Oostenkenner en medewerker van 11.11.11, Willem Staes, reisde tussen augustus 2021 en maart 2023 door Syrië, Libanon, Turkije, Jordanië en Irak. Hij publiceerde hierrond het boek ‘Niemandsland’, waarin Willem tientallen verhalen van Syrische vluchtelingen optekent. Op 22 april geeft hij voor ons duiding bij de recente ontwikkelingen in de regio.

Gesprek mer drie Syrische panelisten: Lotus Abou Saeb, Artino Van Damas en Zahid Ghaida

Praktisch:

  • Maandag 22 april – 20h tot 21:30
  • In het café van ‘De Nieuwe Vrede’, Vredestraat 16-22, 2600 Berchem
  • Welkom in het café vanaf 19h of om na te babbelen
  • Inkom: 5 €

Graag reserveren via  https://acties.11.be/nl-NL/project/boekvoorstelling-niemandsland?tab=overview maar je bent natuurlijk ook ‘last minute’ meer dan welkom.

In Niemandsland trekt Midden-Oostenkenner Willem Staes dwars door Syrië, Libanon, Turkije, Jordanië en Irak. Tijdens negen reizen tussen augustus 2021 en maart 2023 stelt hij er met eigen ogen vast hoe Syrische vluchtelingen zich in de meest uitzichtloze situatie bevinden sinds de Syrische revolutie in 2011.

Ze zitten gevangen in een onzichtbaar ‘niemandsland’, tussen hamer en aambeeld: een land waarnaar ze niet terug kunnen keren, buurlanden die hen niet langer willen opvangen, en Europese landen die hen op steeds gewelddadigere wijze de toegang ontzeggen. Hun situatie werd bovendien nog verergerd door de aardbevingen van 6 februari 2023, die een spoor van dood en vernieling doorheen de regio trokken.

Een ongemakkelijke waarheid dringt zich daarbij op: het Europese ‘model’ van opvang in de regio kraakt en schuurt in zijn voegen. Het is steeds meer een luchtkasteel, een fata morgana dat sommigen hopen te zien, maar dat in de realiteit niet bestaat. Het totale gebrek aan oplossingen voor Syrische vluchtelingen zaaide ondertussen de kiemen voor een nieuwe vluchtelingencrisis, waarbij grote aantallen Syriërs opnieuw Europa proberen te bereiken.

Praktisch

  • Wanneer? Maandag 22 april 2024 – 20h-21h30 | Deuren café: 19h
  • Waar? De Nieuwe Vrede vzw, Vredestraat 16 -22, 2600 Berchem

Een samenwerking van uitgeverij Ertsberg, De Nieuwe Vrede en 11.11.11.

Overzicht Agenda