• do 28 apr | 19u45
  • Aula Rector Dhanis, Kleine Kauwenberg 14, 2000 Antwerpen
Reserveer hier jouw plaats Overzicht Agenda

Boekvoorstelling Marc Bossuyt ‘Tussen demagogie en hypocrisie’

Discussies over vluchtelingen en asielzoekers zijn niet nieuw. Marc Bossuyt weet als geen ander hoe de materie de politiek kan beroeren. In Tussen demagogie en hypocrisie diept Bossuyt herinneringen op aan zijn periode als de eerste Commissaris-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen van België. Terloops belicht hij de bijzondere situatie van asielzoekers uit bepaalde landen, zoals ‘IRA-priester’ Patrick Ryan of het Baskische ‘ETA-koppel’ Garcia-Moreno. Ook bij de dood van Semira Adamu staat hij stil.

Bossuyt was als eerste vluchtelingencommissaris het voorwerp van kritiek van niet-gouvernementele organisaties, advocaten, politici, de Dienst Vreemdelingenzaken, het Leman-centrum, de media … Dat weerhield hem niet als eerste een asielbeleid uit te dokteren dat zijn sporen nalaat tot vandaag.

Ook het huidige asiel- en regularisatiebeleid legt Bossuyt onder de loep – vele onderwerpen en argumenten van weleer steken immers telkens opnieuw de kop op. De asielcrisis van 2015 toonde aan dat Europa nog niet klaar is met een efficiënt asielbeleid. Bossuyt vraagt zich af of het huidige systeem houdbaar is.

Praktisch:

Uitgeverij Ertsberg, de Universiteit Antwerpen en VIRA nodigen u van harte uit op de boekvoorstelling in Antwerpen. Na een inleiding door VIRA-voorzitter en ere-ambassadeur Johan Swinnen, zal Marc Bossuyt de krijtlijnen schetsen van zijn memoires als eerste vluchtelingencommissaris. Nadien gaat hij in gesprek met Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi.

19u15: deuren
19u45: start boekvoorstelling
20u00: start dubbelinterview
21u15: signeersessie

Locatie:

Universiteit Antwerpen
Stadscampus
Aula rector Dhanis
Gebouw K, aula S.K.001
Kleine Kauwenberg 14
2000 Antwerpen

Deuren gaan open om 19u15. De avond start om 19u45. Na een inleiding door ere-ambassadeur Johan Swinnen, Voorzitter van de Vereniging voor Internationale Relaties (VIRA), zal Marc Bossuyt de krijtlijnen van zijn memoires schetsen. Vervolgens gaat hij in gesprek met Staatssecretaris voor Asiel en Migratie  Sammy Mahdi, onder leiding van moderator David Geens.   

Na de voorstelling kunt u het boek kan laten signeren.  Inschrijven is gratis maar verplicht en kan hier.

Parking:

Er kan gebruikt gemaakt worden van de parking onder de aula S.K.001, voor zolang er plaatsen beschikbaar zijn. Deze parking bereikt men via Vekestraat 70. U wordt vriendelijk verzocht ten laatste om 22.45 uur uw wagen uit de parking te verwijderen, aangezien de parking om 22.55 uur stipt afgesloten wordt.

Orde van de Vlaamse Balies

Deze activiteit is erkend als opleidingsactiviteit permanente vorming door het Opleidingsinstituut van de Orde van Vlaamse Balies. Wie deze avond bijwoont, ontvangt een punt, op voorwaarde dat u de aanwezigheidslijst tekent bij het binnenkomen en bij het verlaten van de boekvoorstelling (dus niet na de receptie).

Het boek:   

Het is mogelijk om die avond het boek ter plaatse te kopen en te laten signeren. Indien u  een factuur wenst, dient u het vooraf te bestellen via de website van de uitgeverij. Dat kan op twee manieren: 

  • Wie zich de website inschreef voor de boekvoorstelling en een gesigneerd exemplaar van het boek kocht, kan dat de avond van de boekvoorstelling afhalen. 
  • Wie zich inschreef via e-mail en een boek met factuur wenst, moet het boek via de website kopen en meebrengen om te laten signeren. 

Overzicht Agenda