• ma 23 mei | 20:00
  • Kapel van de Grauwzusters
Schrijf je hier in Overzicht Agenda

Boekvoorstelling Kristof Smeyers: ‘Raaf’

Auteur Kristof Smeyers en Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen nodigen je graag uit op de boekpresentatie van Raaf op 23 mei 2022.

Tijdens de boekpresentatie gaat historicus Kristof Smeyers in dialoog met bioloog Gilles De Meester en bekijkt Maarten Inghels de raaf van zijn meest poëtische kant. We sluiten af met een gezellige receptie.

Praktisch

Maandag 23 mei 2022 – 20.00 uur

Kapel van de Grauwszusters

Lange Sint-Annastraat 4

2000 Antwerpen

Het boek

Onder de vleugels van een raaf ontluikt de hele wereldgeschiedenis. We trekken van hindoegodinnen naar alchemisten, van Odins kompanen in het walhalla naar Hitchcocks filmset. Wanneer mensen samenzitten bij de eerste kampvuren, houden raven hen al nieuwsgierig in de gaten. Te pas en te onpas duiken ze op in ons verleden.

Wat hebben de mens en de raaf overgehouden aan die gedeelde geschiedenis? Een kater, zo lijkt het. Geen vogel heeft zo’n onheilspellende reputatie als de ‘grimmige, akelige vogel uit het donk’re schimmenheer’, zoals Poe in The Raven schreef. Geen vogel is de voorbije eeuwen zo zwartgemaakt, zo verjaagd en bejaagd als de raaf. Maar vandaag kijken we naar raven met nieuwe ogen. Kristof Smeyers schrijft een natuur- en cultuurgeschiedenis van de vaak verguisde raaf in vogelvlucht.

En de raaf? Die kijkt terug: aarzelend nestelt hij zich na lange afwezigheid weer in de Lage Landen. Snijden we zo een nieuw hoofdstuk aan in onze gedeelde geschiedenis?

Overzicht Agenda