• vr 7 okt | 19:30
  • Vlaams Parlement
Overzicht Agenda

Boekvoorstelling ‘Het Catalaanse labyrint’

Op 1 oktober 2017 stemden 2,2 miljoen Catalanen in een verboden referendum over de afscheiding van Spanje. De Catalaanse Republiek werd eenzijdig uitgeroepen, de Spaanse staat reageerde ongemeen hard. De internationale sympathie voor de Catalanen was groot, het concrete antwoord pragmatisch. Sindsdien dobbert Catalonië stuurloos in Spaanse wateren.

De roep om erkenning in Catalonië is niet nieuw. Het verlangen naar gelijkwaardigheid overleefde burgeroorlogen en dictaturen. Het zocht naar manieren om te bestaan binnen de fragiele Spaanse constellaties. Geraken Spanje en Catalonië nog samen en ongeschonden uit de impasse?

Na de verijdelde stembusrevolutie is introspectie onvermijdelijk en noodzakelijk. De beperkingen van de onafhankelijkheidsbeweging en de sociaaldemografische realiteit van Catalonië werden op een pijnlijke manier blootgelegd. Maar ook Madrid moet luisterbereidheid tonen.

Debat

Verwelkoming door Vlaams Parlementslid Björn Rzoska (Groen)

Introductie: An De Moor (Beweging Vlaanderen-Europa)

Auteur Sarah De Vlam gaat in gesprek met historicus Kas Swerts (NISE/ADVN) en Christiane Stallaert (UAntwerpen, auteur van Het verdriet van Spanje). Uitgever en Cataloniëliefhebber Karl Drabbe modereert het panelgesprek 

Vervolgens gaat auteur Sarah De Vlam in dialoog met Carles Puigdemont, voormalig minister-president van Catalonië

Willem Debeuckelaere, voorzitter van het Vermeylenfonds, verzorgt het slotwoord

Nadien biedt het Vlaams Parlement u een drankje aan. U hebt dan ruim de tijd om na te praten, boeken te kopen en die te laten signeren door de auteur.

Praktisch

Vrijdag 7 oktober 2022 – 19:30 uur (deuren 19.00 uur)

Vlaams Parlement

19u00: deuren

OPGELET: niét langs Hertogstraat, maar via het Bezoekerscentrum, IJzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel

In samenwerking met

Overzicht Agenda