Boeklancering ‘WOLF. Wildernisgeschiedenis’ van Kristof Smeyers
Uitgeverij Ertsberg heet u van harte welkom op de boeklancering van Wolf van Kristof Smeyers:
Wanneer? 15 november om 20u
Waar? Boekhandel Boekarest, Ladeuzeplein 12, 3000 Leuven
Programma:
- verwelkoming
- panelgesprek met Jo Brouns (minister van Werk, Economie, Innovatie & Landbouw in de Vlaamse Regering), Linde Devroey (rewilding-filosofe aan de Universiteit Antwerpen), Pepijn T’Hooft (Wolf program manager bij WWF-België) en auteur Kristof Smeyers
- moderator: Chris Dusauchoit
- uitleiding: uitgever Karl Drabbe
- receptie & signeersessie
- Waarover gaat het boek?
Nu wolven zich weer in onze verkavelde uithoek wagen, keren ook oeroude angstbeelden terug. Hou uw kinderen binnen! Bescherm uw lammeren! Trekken hysterische haters nodeloos aan de alarmbel of zijn het de natuurromantici die zich in de luren laten leggen door deze ‘killer in schaapskleren’?
Geen dier spreekt meer tot onze verbeelding dan de wolf: een likkebaardend beest met blikkerende tanden en boosaardige ogen. Maar getuigt de wolf als symbool van ecologische veerkracht voorstellen ook niet van te veel verbeelding? Vanwaar die ambigue relatie tussen wolf en mens?
In Wolf schrijft Kristof Smeyers een wildernisgeschiedenis – of een beschavingsgeschiedenis, zo u wil – neer vanuit historisch perspectief. Het is het relaas van een eeuwenoude haat-liefdeverhouding. Om ons onze gedeelde toekomst te kunnen verbeelden, is een zicht op de natuur- én cultuurhistorische relatie tussen wolven en mensen immers onontbeerlijk.
- Geen wolven zonder raven:
Eerder schreef Smeyers Raaf voor Ertsberg:
“Niet alleen de wolf is terug. Ook de raaf duikt weer op. Eeuwenlang gehaat en bejaagd, en toch was hij ook een geliefd huisdier. Historicus Kristof Smeyers ging op zoek naar de paradox.”
(De Standaard, 23 april 2022)