• do 30 mrt | 20u
  • ADVN, Antwerpen
Reserveer hier jouw plaats Overzicht Agenda

Boeklancering ‘Vlaamse leeuwen, Duitse bevelen’ in het ADVN

Ronkende toespraken, tromgeroffel, treinen getooid met bloemen. Zo trokken de vrijwilligers van het Vlaams Legioen ten oorlog. De confrontatie met de kazernedrill was hard; die met het front nog harder.

Toen het Rode Leger langs het hele oostfront in de tegenaanval ging, kwam het Vlaams Legioen bij -40 graden terecht in de hevigste gevechten. Maandenlang liep het Sovjetleger storm tegen zijn posities voor de Russische pletwals eindelijk zonder stoom viel. Het Vlaams Legioen bracht zeventien maanden zonder veel respijt door aan het front wanneer het tegen een nieuw Russisch offensief ingezet werd. In die tweede slag bij Krasny Bor werd het Vlaams Legioen nagenoeg uitgeroeid.

Het politieke verhaal van de collaboratie werd al exhaustief onderzocht, maar de militaire kant van het verhaal is nog nauwelijks bestudeerd. Philip Vanquaethem dook in meerdere binnen- en buitenlandse archieven en vond tal van onbekende verslagen en originele gevechtskaartenVlaamse leeuwen, Duitse bevelen werkt in detail de geschiedenis van het Vlaams Legioen uit met meer diepgang dan ooit tevoren, vaak van dag tot dag.

Ook de talrijke, niet eerder gepubliceerde foto’s zijn ongezien. Uitgezochte pakkende beelden zijn sprekende getuigen van gebeurtenissen die in het boek voorkomen.

Door de vele – vaak schrijnende – getuigenissen, brieven en interviews met Vlaamse Oostfronters krijgt het verhaal van het Vlaams Legioen een gezicht, wordt het vermenselijkt en tot leven gebracht.

– Line-up:

Inleiding: prof. Dirk Rochtus

Oud-VRT-journalist Flip Feyten interviewt auteur Philip Vanquaethem

Uitleiding: Karl Drabbe

– Wanneer?

30 maart om 20uur

– Waar?

ADVN | archief voor nationale bewegingen
Lange Leemstraat 26
2018 Antwerpen

03 225 18 37
info@advn.be

Overzicht Agenda