• wo 24 jan | 20u
 • De Studio (Antwerpen)
Tickets Overzicht Agenda

Boeklancering ‘Vertrouwen in verkiezingen’ van Ivan De Vadder

2024 is een belangrijk verkiezingsjaar in Vlaanderen. Op 9 juni kiezen we de Vlaamse, Brusselse, Belgische en Europese parlementsleden, op 13 oktober zijn er gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen. Die verkiezingen zijn tegenwoordig onderhevig aan de ‘paradox van de democratie’. Volgens die paradox heeft de politiek er in de loop van de tijden alles aan gedaan om zoveel mogelijk burgers te laten participeren: vrouwen zijn toegelaten in 1948, EU-burgers en migranten mogen stemmen, en in 2023 is de leeftijdsgrens zelfs verlaagd tot 16 jaar, weliswaar alleen voor de Europese verkiezingen. Maar nu de groep burgers die medezeggenschap heeft gekregen zo groot mogelijk is geworden, dreigt de burger zelf af te haken, zelfs in een kiessysteem mét opkomstplicht.

Bovendien verdwijnt in Vlaanderen die opkomstplicht in oktober 2024 bij de lokale verkiezingen. Dat wordt wellicht het grootste politieke experiment in jaren. Weten we wie er zal afhaken? Wat zullen de gevolgen zijn van dat politieke experiment? En zijn verkiezingen niet het ultieme middel van burgers om zich politiek uit te spreken, en het beleid bij te sturen? Wie wil die kans dan niet meer grijpen, en riskeert zo geen invloed meer te hebben op zijn politieke toekomst? Vragen die een antwoord krijgen in Vertrouwen in verkiezingen.

Programma

 • Verwelkoming: voorzitter LVV Maarten De Bousser
 • Ivan De Vadder gaat in gesprek met politicoloog Carl Devos, Bart Somers (Open Vld) en filosofe Tinneke Beeckman
 • Columnist/auteur Julien De Wit gaat dieper in op jongeren & politiek, in het licht van de verkiezingen
 • Meryem El Mandoudi modereert
 • Uitleiding: uitgever Karl Drabbe
 • Na het event volgt een signeersessie en kunt u bij een drankje napraten in de bar van De Studio

Praktisch

 • Waar? De Studio in Antwerpen (Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen).
 • Wanneer? 24 januari 2024
  Deuren: 19u30
  Start: 20u
 • Tickets kosten 6 euro en kunt u bestellen via deze link.

Eerder schreef De Vadder de bestseller Wanhoop in de Wetstraat voor Ertsberg.

Ivan De Vadder werpt met deze rijke, historische analyse een schaduw vooruit naar de verkiezingen van 2024. Voor al wie wil begrijpen hoe de politiek haar eigen ondergang heeft georganiseerd, is dit een onmisbaar boek. — Isabel Albers, algemeen hoofdredacteur De Tijd – L’Echo

Een noodzakelijk maar confronterend boek voor al wie de Belgische politiek een warm hart toedraagt. De Vadder op zijn scherpst. — Wouter Verschelden, BusinessAM – Newsweek België

ivan de vadder

Ivan De Vadder (1964) is politiek journalist. Als vaste analist van VRT NWS kent hij als geen ander het reilen en zeilen van de Belgische politiek. Dat blijkt ook in zijn vaste column op VRT Radio 1 op maandagochtend. Elke vrijdag presenteert hij De Afspraak met Ivan. In 2024 zal hij voor de vijftiende én zestiende keer vanop de eerste rij de verkiezingen verslaan voor VRT NWS.

Overzicht Agenda