Volg ons op
Over Ertsberg

Nieuwe ideeën en oude gedachten een kans én de nodige ruimte geven om het debat op een volwassen manier te voeren, met open vizier.
Ontdek onze boeken & auteurs.

Catalaans labyrint: een gesprek over natie, identiteit, taal en strategie

Abonneer op onze podcast

Vijf jaar geleden, op 1 oktober 2017, namen meer dan twee miljoen Catalanen deel aan een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. Op 11 september laatst, kwamen tot 700.000 Catalanen op straat om onafhankelijkheid te vragen. Vorige week echter viel de Catalaanse regering. Die bestond uit de twee grote onafhankelijkheidspartijen, maar vooral een verschil in visie hoe die onafhankelijkheid kan bewerkstelligd worden, zorgde voor de nodige geschillen. Waarom zoveel Catalanen deelnamen aan een referendum en vijf jaar later nog in volle overtuiging strijden om een Catalaanse republiek, is het onderwerp van het boek Het Catalaanse labyrint van Sarah De Vlam. Bij een boekvoorstelling ging ze in debat met prof. Geschiedenis van Spanje Christiane Stallaert en NISE-coördinator Kas Swerts, die gespecialiseerd is in nationalisme in Schotland en Québec.

Debatavond in het Vlaams Parlement 7 oktober 2022

Een gesprek over natie, identiteit, taal en strategie. Gespreksleider is uitgever Karl Drabbe, die zelf Catalonië op de voet volgt.