Luc Rasson

Voor alles komt de daad

De broers Rosselli tegen Mussolini

24,95

Beschikbaar april 2025
Ken je iemand die dit boek graag cadeau zou krijgen? Dan kan je meteen een geschenkbon kopen. Geef dit boek cadeau
x

(Nog) Niet Beschikbaar. Krijg een email wanneer wel.

9 juni 1937. In een Normandisch kuuroord worden twee Italiaanse broers gruwelijk vermoord. Wie waren zij? Wat deden zij in Frankrijk? Wie spande de hinderlaag?

Aan de hand van het verhaal van Carlo en Nello Rosselli, antifascisten van het eerste uur, hangt Luc Rasson een beeld op van het interbellum, in de drie landen waar zij politiek actief waren: Italië, Frankrijk en Spanje. Nello, de jongere broer, was een historicus die in zijn wetenschappelijk werk subtiel het regime van Mussolini hekelde. Carlo werd opgesloten, maar ontvluchtte Italië, werd in Parijs leider van een verzetsorganisatie en trok in augustus 1936 naar Spanje om de opmars van Franco’s troepen tegen te houden. Bovendien was hij een politiek denker, die een theoretische onderbouw gaf aan wat hij ‘liberaal socialisme’ noemde, want, net als George Orwell, kantte hij zich tegen elk totalitarisme – fascisme én communisme.

De fratelli Rosselli werden vermoord door een Franse extreemrechtse militie, die zich hiervoor liet betalen met honderd Beretta-geweren. De moord werd nooit opgehelderd, maar gebeurde wellicht op bevel van Mussolini.

In dit eerste Nederlandstalige boek over Carlo en Nello Rosselli wil de auteur een hulde brengen aan de intellectuele onafhankelijkheid en moed van twee broers wier waarden, bijna honderd jaar later, actueel blijven en die in hun geboorteland zijn uitgegroeid tot iconen van de strijd voor vrijheid en democratie.

Luc Rasson

Na een carrière als hoogleraar Franse letterkunde aan de Universiteit Antwerpen werd Luc Rasson (1956) non-fictie-auteur. Hij publiceerde onder meer 'Het lijk van de dictator' (2020) en 'Donker toerisme: Reizen door het Europa van de 20ste eeuw' (2022).
Meer over Luc Rasson

‘Over het wezenlijke verschil tussen “socialistisch liberalisme” en “liberaal socialisme”. Het eerste bevestigt de heersende macht, het tweede bevrijdt je ervan.’ – Ludo Abicht, filosoof