Björn Rzoska

Gedeelde grond

Literaire non-fictie

27,50

Ken je iemand die dit boek graag cadeau zou krijgen? Dan kan je meteen een geschenkbon kopen. Geef dit boek cadeau
x

Het verhaal blijft boeien: Rzoska is de kleinzoon van een Vlaamse oostfronter en een Poolse vrijheidsstrijder. Met alle familieverhalen die daaraan vasthangen. Wat blijft er over van die verhalen wanneer ze langs de historische bronnen worden gelegd? Wat vertelde Paul op zijn naoorlogs strafproces? Wat schreef Stefan in zijn naturalisatiedossier?

Aan de hand van nooit eerder geconsulteerde stukken uit binnen- en buitenland reconstrueert historicus Björn Rzoska nauwgezet het oorlogstraject van zijn beide grootvaders en hoe ze op slechts een boogscheut van elkaar in Waasmunster gingen wonen. Zijn persoonlijke zoektocht levert niet alleen verrassende inzichten op, maar dwingt hem om een pak familieverhalen bij te stellen. Hoe gevoelig ook, Rzoska doet dat zonder taboes.

Gedeelde grond toont treffend hoe gewone mensen het grote verhaal van de Tweede Wereldoorlog beleefden en meeschreven. Rzoska geeft inzicht hoe hij daar als kleinzoon vandaag naar kijkt. En hoe de verhalen van zijn grootvaders vandaag jammer genoeg nog steeds actueel zijn.

Rzoska bezoekt enkele van de plaatsen die bepalend waren voor het verhaal van zijn familie: Lalkowy en Wroclaw in Polen, Montormel in Normandië. Zijn zoektocht eindigt dicht bij huis.

ISBN: 9789464750751 Categorie: Tags: , , , , , , , Verschijningsdatum: April 2024Aantal pagina's: 224p
Björn Rzoska portretfoto Ertsberg An Clapdorp

Björn Rzoska

Björn Rzoska (1973) is historicus. Hij schreef eerder een boek over het naoorlogse interneringscentrum Lokeren. Na een passage in de culturele en de erfgoedwereld, was hij elf jaar lang Vlaams Parlementslid en vandaag nog steeds gemeenteraadslid in Lokeren.
Meer over Björn Rzoska

Twee grootvaders, een Vlaamse collaborateur in de Waffen-SS en een Poolse soldaat in het geallieerde bevrijdingsleger, en een kleinzoon op zoek naar wat echt is op de kronkelwegen van een familiegeschiedenis bezaaid met halve waarheden en hele leugens. — prof. Bruno De Wever

Het maakt engagement niet kleiner, maar empathie groter. Gedeelde grond laat zien dat bruggen bouwen altijd mogelijk, zelfs noodzakelijk is. — Bart Somers, oud-minister en burgemeester van Mechelen

In de media

Tertio 22/5/24
Traces of war 19/5/24
Cutting Edge 14/5/24
Steven 12/5/24
De Standaard 11/5/24
VRT 3/5/24
Doorbraak 28/4/24
Nieuwsblad 21/4/24