Rik Pinxten

Een eerlijke nieuwe wereld

24,95

Beschikbaar maart 2025
Ken je iemand die dit boek graag cadeau zou krijgen? Dan kan je meteen een geschenkbon kopen. Geef dit boek cadeau
x

(Nog) Niet Beschikbaar. Krijg een email wanneer wel.

Al eeuwen koesteren wij, vanuit de visie op de mens naast of tegenover de natuur, de idee dat we de beste kennis, de sterkste economie, de machtigste politieke visie hebben: baas over de natuur, én over de ‘anderen’. Tot dit gebouw wankelt: klimaatcrisis, ecologische rampen, nieuwe en toenemende ongelijkheid, tanende macht over de wereld. Rik Pinxtens voorstel is radicaal, maar eenvoudig: stop eindelijk dat verschil-denken (natuur versus mens, westerse versus ontwikkelingsgebieden). We zijn mondiaal interdependent geworden: we moeten samen denken, luisteren en overleggen om te kunnen overleven als mensheid. En wetenschap toont dat de mensheid één mayonaise is en geen olie naast azijn, naast ei.

In Een eerlijke nieuwe wereld reikt Pinxten alternatieve zienswijzen aan voor het dominante, globale marktdenken: geen privébezit op mondiaal niveau, wel bindende afspraken voor de mens-in-verbinding-met-alles. Daaronder: democratie op vele niveaus, van onderuit. En ten slotte, een plaats voor het individu, ingebed, met eerlijke verantwoordelijke erkenning van de rechten van alle niveaus, ook van de natuur. Dit is geen dromerij, maar een ‘survival kit’ om volgende generaties nog een zinvol en mooi leven toe te laten.

ISBN: 9789464984330 Categorie: Tags: , , , , , , , , Verschijningsdatum: Maart 2025Aantal pagina's: 272p

Rik Pinxten

Rik Pinxten (1947) is emeritus hoogleraar culturele antropologie en vergelijkende religiestudie aan de UGent. Hij was voorzitter van het Humanistisch Verbond Vlaanderen en laureaat van de Arkprijs voor het Vrije Woord. Hij publiceerde eerder over cultuur, opvoeding, religie en intercultureel samenleven.
Meer over Rik Pinxten

‘Een politiek-antropologische en filosofische analyse van de crises van onze tijd pleit, mede via een persoonlijke geschiedenis, voor een eerlijk mensbeeld in een participatieve democratie.’ — Karen François, gewoon hoogleraar wijsbegeerte VUB

‘Te doen: ons huidig individualistisch denken omvormen tot een pluriversele, interdependente visie voor een leefbare toekomst. Te lezen: dit boek.’ — Jean Paul Van Bendeghem, emeritus hoogleraar wijsbegeerte UGent