Jelle Dehaen

De terreur van het optimisme

Manon Roland en de Franse Revolutie

34,95

(Nog) Niet Beschikbaar. Krijg een email wanneer wel.

Manon Roland was een prominente figuur tijdens de Franse Revolutie. Ze werd geboren op 17 maart 1754 in Parijs en stond bekend om haar intellectuele bekwaamheid en politieke betrokkenheid. Als lid van de burgerij was ze een fervent voorstander van revolutionaire ideeën en speelde ze een actieve rol in politieke kringen.

Haar huis in Parijs werd een ontmoetingsplaats voor prominente revolutionairen, onder wie Jacques Pierre Brissot en Jean-Marie Roland, haar echtgenoot. Als een van de leidende figuren van de girondijnen, een gematigd-revolutionaire groep, beïnvloedde Manon de politieke koers van de Revolutie door haar geschriften en invloedrijke sociale bijeenkomsten.

Haar rol in de Franse Revolutie kwam tot een hoogtepunt toen ze samen met haar man diende als minister van Binnenlandse Zaken onder de girondijnse regering. Echter, na de val van de girondijnen tijdens de bloederige Terreur werd Manon gearresteerd vanwege haar politieke overtuigingen. Ze werd ter dood veroordeeld en stierf op 8 november 1793 onder de guillotine.

Madame Roland wordt herinnerd als een toegewijde revolutionair en een symbool van de idealen en tragedies van de Franse Revolutie. Haar memoires, geschreven in gevangenschap voor haar executie, getuigen van haar vastberadenheid en overtuiging in de zaak van de Revolutie.

Jelle Dehaen

Jelle Dehaen (1984) studeerde geschiedenis en filosofie. Hij werkt als freelance journalist. Hij publiceerde eerder Het conservatieve denken en De schaduw van Caesar.
Meer over Jelle Dehaen

Wist u dat wie een bril droeg in de late 18de eeuw gezien werd als iemand die leed aan karakterzwakte? Het is niet de essentie van zijn verhaal, maar met dit soort details schets Jelle Dehaen een beeld van de leefwereld van de mensen die de Franse Revolutie ontketenden of ondergingen. Een invalshoek die ik nog niet ben tegengekomen in de bibliotheek die ondertussen over de Franse Revolutie is bij elkaar geschreven. — Koen Fillet, kunstenaar en podcastmaker