Aanbieding!
Yannick Dujardin

De mythes van de toekomst

Het neoliberalisme voorbij

Oorspronkelijke prijs was: €24,95.Huidige prijs is: €24,95. 16,22

35% korting op dit boek
Ken je iemand die dit boek graag cadeau zou krijgen? Dan kan je meteen een geschenkbon kopen. Geef dit boek cadeau
x

Onze samenleving kampt met een aantal structurele problemen en systeemfouten: een gebroken gezondheidszorg, diepgewortelde ongelijkheid, klimaatverandering… Dat maakt ons kwetsbaar. Om de samenleving te herdenken hebben we structureel en gegrond langetermijndenken nodig. We moeten vooruitkijken om onze toekomstige problemen vandaag al aan te pakken.

De toekomst is hier nog niet. We kunnen ze niet observeren of empirisch bestuderen. Maar ze bestaat wel al in onze hoofden, in de vorm van uiteenlopende toekomstbeelden. Deze beelden bepalen mee ons handelen vandaag. In onze toekomstbeelden zitten echter heel wat aannames verscholen. Het zijn deterministische verhalen over de mens, de samenleving en de toekomst, gebaseerd op een dominant neoliberaal wereldbeeld dat we hebben geïnternaliseerd als ‘de waarheid’. Ze vertroebelen ons toekomstdenken. Futurist Yannick Dujardin legt deze mythes in ons denken bloot en reikt technieken aan om op gegronde en structurele wijze alternatieve toekomsten te verbeelden.

ISBN: 9789464369281 Categorieën: , Tags: , , Verschijningsdatum: 9 maart 2022Aantal pagina's: 202p

Yannick Dujardin

Yannick Dujardin (1993) is toekomstonderzoeker en docent aan de Erasmushogeschool Brussel. Hij voert toekomstverkenningen uit voor diverse organisaties en onderzoekt de rol van media-, kunst- en designprocessen in het ontwikkelen van toekomstgeletterdheid.
Meer over Yannick Dujardin

Yannick Dujardin legt gepassioneerd uit hoe we onze denkbeelden over ‘het normaal’ kunnen afschudden en andere, betere toekomsten kunnen denken. — Ben Caudron, technologiesocioloog

Dujardin nodigt ons uit om onze wereldbeelden te bevragen, door alternatieve toekomsten te verbeelden en vooral te kiezen voor langetermijn belangen boven kortetermijn verlangen. — Jeanneke Scholtens, toekomstonderzoeker, auteur en directeur van Buro Zorro

In de media

Humanistisch Verbond 11/10/22