Bart Maddens, Jef Smulders, Gunther Vanden Eynde & Wouter Wolfs

De kolonisten van de Wetstraat

Partijfinanciering in België en de EU

29,95

Ken je iemand die dit boek graag cadeau zou krijgen? Dan kan je meteen een geschenkbon kopen. Geef dit boek cadeau
x

Politiek, het is net een bordspel. Partijen rivaliseren met elkaar om de overheidsinstellingen te koloniseren. En ze bedienen zichzelf rijkelijk met belastinggeld. Om de vijf jaar laten de kiezers de dobbelstenen rollen. Daarmee verdelen ze de grondstoffen over de partijen. Maar wat doen die daarmee? Sommige spelers bouwen een sterk partijapparaat uit. Er zijn er die pretparken afhuren om leden te lokken. Anderen investeren in vastgoed of spenderen miljoenen aan Facebook-advertenties. Wat bezielt politieke partijen om zulke beslissingen te nemen? Zit er een doordachte strategie achter het financieel management van een partij? Of hangt dat meer af van toevalligheden?

De auteurs dweilden een jaar lang de partijhoofdkwartieren af om met de spelers te praten. Ze waren gewapend met de cijfers over de partijfinanciering die ze al zo’n 25 jaar lang nauwgezet verzamelen. Ze waren niet overal even welkom. De gesprekken verliepen soms in een gecrispeerde, ijzige sfeer. ‘Jullie zijn erger dan de fiscus,’ kregen ze een keer te horen.

Een spannende en unieke inkijk in de interne financiële keuken van de partijen, in België en in de EU.

ISBN: 9789464750713 Categorie: Tags: , , , , Verschijningsdatum: Januari 2024Aantal pagina's: 282p
Bart Maddens portretfoto Ertsberg An Clapdorp

Bart Maddens

Bart Maddens (1963) is gewoon hoogleraar politieke wetenschappen aan de KU Leuven (Instituut voor de Overheid). Hij doet al een kwarteeuw onderzoek naar de partij- en campagnefinanciering in België. Hij schrijft geregeld politieke columns, met een bijzondere aandacht voor de staatshervorming en de communautaire kwesties. 
Meer over Bart Maddens
Jef Smulders portretfoto Ertsberg An Clapdorp

Jef Smulders

Jef Smulders (1988) is als vrijwillig medewerker verbonden aan de KU Leuven (Instituut voor de Overheid). Als aspirant van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) schreef hij een doctoraat over het uitgavengedrag van politieke partijen in Europa.
Meer over Jef Smulders
Gunther Vanden Eynde portretfoto Ertsberg An Clapdorp

Gunther Vanden Eynde

Gunther Vanden Eynde (1976) is als aspirant van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) verbonden aan de KU Leuven (Instituut voor de Overheid). Hij werkt een doctoraat af over de uitgaven voor digitale verkiezingscampagnes. Hij is ook extern expert bij de federale Controlecommissie betreffende de verkiezingsuitgaven en de boekhouding van de partijen.  
Meer over Gunther Vanden Eynde
Wouter Wolfs portretfoto Ertsberg An Clapdorp

Wouter Wolfs

Wouter Wolfs (1987) is onderzoeker en docent Europese en vergelijkende politiek aan de KU Leuven (Instituut voor de Overheid). Hij is gespecialiseerd in politieke financiering op het niveau van de Europese Unie en vanuit vergelijkend perspectief. Over deze thema’s is hij een veelgevraagd expert, en publiceerde hij verschillende rapporten en wetenschappelijke artikels.
Meer over Wouter Wolfs

Het kieshok is ook een geldpomp. Maddens en zijn onderzoekers tonen in dit onthutsende boek wat de politieke partijen aanvangen met de 78,3 miljoen die ze jaarlijks uit de staatskas plukken. — Rik Van Cauwelaert

Politieke partijen zijn machtige actoren in ons politiek gebeuren. Dit boek geeft de lezer inzicht in hun financiën. Meer dan een aanrader om kennis te maken met de eerder ‘geheime’ wereld van de partijboekhoudingen. — prof. Herman Matthijs, lid Hoge Raad Financiën en commissie controle verkiezingsuitgaven (Kamer)

Podcast

In de media

Trends 25/1/24
Knack 15/1/24
De Tijd 13/1/24