Antoon Vrints

De afrekening

Geweld tegen collaborateurs in Antwerpen, 1918 en 1944-1945

32,50

Ken je iemand die dit boek graag cadeau zou krijgen? Dan kan je meteen een geschenkbon kopen. Geef dit boek cadeau
x

De schaar, slagen, scheldwoorden en spuug. Eén of meerdere ingrediënten van deze cocktail moesten velen ondergaan in de bevrijdingsdagen van 1918 en 1944-’45. De vrienden van de vijand moesten spitsroeden lopen. Die afrekening op straat wordt vaak voorgesteld als een blinde uitbarsting van agressie. Losgeslagen, hysterische menigten zouden zich te buiten zijn gegaan aan willekeurig geweld. De chaos zou ook een gedroomde kans geweest zijn om persoonlijke rekeningen te vereffenen. De volkswoede wordt meer dan eens voorgesteld als het tegendeel van justitie. Als mens kun je dan wel sympathiseren met dergelijke benadering, tot een beter begrip van het straatgeweld leidt ze zeker niet.

In De afrekening zet Antoon Vrints die moralistische bril af. Hij bekijkt het geweld met heel andere ogen, namelijk met die van de plegers ervan, hoe ongemakkelijk dat ook mag aanvoelen. Vanuit het perspectief van de straat ontrafelt hij de logica van het geweld na de Wapenstilstand en de Bevrijding in Antwerpen. Welke boodschap wensten de geweldplegers uit te drukken en wat hoopten ze ermee te bereiken? Welke groepen viseerden ze en waarom? Welke gedragsvormen zetten het meeste kwaad bloed en welke voorgeschiedenis ging er aan vooraf? Met andere woorden: welke uitstaande rekening werd er precies vereffend?

ISBN: 9789464750690 Categorie: Tags: , , , , , Verschijningsdatum: Februari 2024Aantal pagina's: 340p
Antoon Vrints portretfoto Ertsberg An Clapdorp

Antoon Vrints

Antoon Vrints (1978) is hoofddocent geschiedenis aan de UGent. Hij is gespecialiseerd in de sociale geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en in conflict-regulering in langetermijnperspectief.
Meer over Antoon Vrints

Zo veel als er beweerd wordt over de naoorlogse volksrepressie, zo weinig is er over geweten. Vrints maakt voor het eerst een nuchtere analyse op basis van eigentijdse bronnen. Veel mythes sneuvelen. Wie nog wil meespreken over dit gevoelige onderwerp moet dit boek gelezen hebben. — prof. Bruno De Wever

‘Woeste straatrepressie’? Antoon Vrints keek er het Antwerpse politiearchief op na – en ontmantelt de mythe. Een boeiend en belangrijk boek. — prof. Sophie De Schaepdrijver

In de media

Doorbraak 1/4/24
Humanistisch Verbond 3/3/24
De Morgen 28/2/24
AntiFacista 22/2/24
Knack 21/2/24
VRT 20/2/24
VRT 20/2/24
NRCe 19/2/24
GVA 17/2/24