Bruno Cheyns

Rex ter zege

Léon Degrelle en het rexisme in Vlaanderen

44,95

(Nog) Niet Beschikbaar. Krijg een email wanneer wel.

Bij de parlementsverkiezingen van 1936 stemden niet minder dan 7 procent van de Vlamingen voor Rex. Dat een van oorsprong Franstalige politieke beweging ook in Vlaanderen voet aan de grond kreeg was niet helemaal onverwacht in het licht van de turbulente tijden die België doormaakte tijdens het late interbellum. Een tijd die werd getekend door opeenvolgende crisissen en een stroom aan politieke schandalen die de geloofwaardigheid van de democratie ernstig ondermijnden.

In dit boek wordt voor het eerst een gezicht gegeven aan de tienduizenden Vlamingen die zich lieten verleiden door de retoriek van de beweging rond de charismatische leider Léon     Degrelle. Wie waren zij en waarom geraakten uitgerekend deze mensen verstrikt in de netten van het vooroorlogse populisme? Wat bezielde hen om zich in een onzeker politiek avontuur te storten en hun lot te verbinden aan een man die als een storm door het politieke landschap raasde? 

Rex ter zege staat ook stil bij de houding van de Vlaamse rexisten tijdens de bezetting – velen kwamen terecht in het georganiseerde verzet.

Bruno Cheyns stelt vast dat onze hedendaagse perceptie over het rexisme de afgelopen decennia vaak werd gekleurd door eenzijdig historisch onderzoek over de collaboratie in Wallonië en Brussel. Aan de hand van nieuw en origineel bronnenmateriaal rekent Rex ter zege alvast af met enkele van deze hardnekkige vooroordelen.    

ISBN: 9789464984071 Categorie: Tags: , , , , , , , , , , , Verschijningsdatum: November 2024Aantal pagina's: 660p

Bruno Cheyns

Bruno Cheyns (1982) bestudeert al twee decennia de geschiedenis van de Waalse collaboratie en het rexisme. In 2017 publiceerde hij een breed opgemerkte en succesvolle biografie van Léon Degrelle, De Führer uit Bouillon.
Meer over Bruno Cheyns

Het verhaal van Rex in Vlaanderen is onbekend terrein. Dit boek brengt daar verandering in. De bevindingen zijn verrassend. Ze hertekenen de geschiedenis van het interbellum, collaboratie en verzet. — prof. Bruno De Wever