Ludo Abicht

Na de Groote avond

Kan empathie de wereld redden?

19,95

(Nog) Niet Beschikbaar. Krijg een email wanneer wel.

Terwijl caritas altijd van boven komt, en solidariteit groepsverbondenheid en een vorm van gelijkheid veronderstelt – wij zijn solidair met diegenen die met ons solidair zijn – gaat empathie een stap verder, want het veronderstelt een zich inleven in het voelen, denken en leven van de ander.

In Na de Groote avond probeert Ludo Abicht een antwoord te bieden op de vraag, wat nu kan gebeuren na de ineenstorting van de zogenaamde socialistische wereld en de verburgerlijking van de sociaaldemocratie. Hoewel het in principe een beter antwoord op deze problemen biedt, is links als het ware verlamd geraakt, zeker in de kernlanden van het Westen.

Bij zo’n fatalisme legt Abicht zich niet zomaar neer. Hij herkent overal tekenen van voorzichtige hoop, onder meer door het ontluiken van de idee en praktijk van de commons. Na een leven vol doen en denken, overschouwt Ludo Abicht diverse pistes voor een betere wereld. Hij staat stil bij het sociale denken van politieke filosofen, ontdekt de Afrikaanse Ubuntu-filosofie, staat stil bij de levensfilosofie van de Maya’s en de microfinanciering in Afrika en Centraal-Amerika… In de commons, die al sinds de middeleeuwen bestaan in Europa, vindt hij de ideale en realistische vorm van empathie waaraan mens en samenleving – dringend – nood hebben.

Het politiek-filosofisch testament van Ludo Abicht.

ISBN: 9789464984088 Categorie: Tags: , , , , , , , , , , , , Verschijningsdatum: November 2024Aantal pagina's: 120p
Ludo Abicht

Ludo Abicht

Ludo Abicht (1936) studeerde Klassieke Filologie, Filosofie en Duitse Literatuur. Hij behaalde zijn doctoraat met een proefschrift over de Duits-Tsjechische dichter Paul Adler. Abicht doceerde literatuur en filosofie aan de universiteiten van Antioch en Berkeley in de VS en aan de UGent en UAntwerpen. Hij schreef verschillende boeken over onder andere het Jodendom, ethiek, Israël-Palestina en politieke filosofie. Bij Ertsberg verscheen van hem eerder 'Anarchisme' en (samen met André Gantman) 'Israël/Palestina'.
Meer over Ludo Abicht

Met diepgaande inzichten en overtuigende argumenten onthult dit essay de essentie van empathie en haar cruciale rol in onzed complexe wereld. — Aïssatou Cissé, schepen Borgerhout

Het is een pijnlijk hedendaagse paradox: een tijdperk dat overloopt van de informatie verandert weinig aan een algemene politieke onwetendheid. De boeken van Ludo Abicht blijven stuk per stuk geduldige bijdragen aan de strijd tegen die onmacht. — Anton Jäger, historicus KU Leuven en publicist

  Andere boeken van deze auteur

 • Ludo Abicht & Andre Gantman

  Israël/Palestina

  24,50
 • Aanbieding!
  Ludo Abicht

  Anarchisme

  Oorspronkelijke prijs was: €24,50.Huidige prijs is: €24,50. 15,93