Johannes Derboven

Dierwaardigheid

Het morele aanvoelen als kompas

22,95

Beschikbaar februari 2025
Ken je iemand die dit boek graag cadeau zou krijgen? Dan kan je meteen een geschenkbon kopen. Geef dit boek cadeau
x

(Nog) Niet Beschikbaar. Krijg een email wanneer wel.

Is het doden van een dier vergelijkbaar met het doden van een mens? Een dominante opvatting in de dierenethiek is dat er geen fundamenteel moreel verschil bestaat tussen mensen en dieren. Dit staat echter haaks op onze dagelijkse ervaringen. We stellen het doden van een dier helemaal niet gelijk aan het doden van een mens, wat tot uiting komt in onze houding tegenover vleesconsumptie.

In Dierwaardigheid werpt filosoof Johannes Derboven een kritische blik op de dominante ideeën in de dierenethiek. Hij beargumenteert dat er beperkingen zijn aan het toepassen van rationaliteit in de ethiek en pleit voor een herwaardering van het morele aanvoelen bij ethische reflectie. Het laat zien hoe literatuur en narratieve filosofie gebruikt kunnen worden om het morele aanvoelen aan te spreken.

Derboven past deze ethische kijk toe op de veeteelt. Dierwaardigheid in de veeteelt gaat dan over een omgang met dieren die verdedigbaar is op basis van het morele aanvoelen. De intensieve veeteelt kan hierdoor moeilijk als dierwaardig worden beschouwd. Kleinschaligere veeteelt, waarbij rekening wordt gehouden met de natuurlijke behoeften van dieren, kan daarentegen wel dierwaardig plaatsvinden.

ISBN: 9789464984286 Categorie: Tags: , , , , , , , , , , Verschijningsdatum: Februari 2025Aantal pagina's: 240p

Johannes Derboven

Johannes Derboven (1989) studeerde milieu- en preventiemanagement, economische wetenschappen en filosofie. Hij is onderzoeker aan het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck van de UAntwerpen. Zijn masterproef in de filosofie, die aan de basis ligt van dit boek, is bekroond met de Vlaamse Dierenwelzijnsprijs.
Meer over Johannes Derboven

‘Een scherpzinnige filosofische beschouwing, die rationele ethische argumenten uit de dieren-ethiek ondergraaft, in dienst van een redelijk pleidooi voor een diervriendelijke praktijk.’ — Paul van Tongeren, filosoof en ‘Denker des Vaderlands’ 2021-2023

‘Als dieren konden lezen, zouden ze het eens zijn met Johannes Derboven. Nu de mensen nog. Dierwaardigheid is een innemend en sterk betoog. Het bevat geen spoor van dogmatisme maar is des te effectiever.’ — Walter Weyns, cultuursocioloog UAntwerpen