Home » Auteurs » Willem Staes

Willem Staes

Willem Staes (1990) werkt als expert Midden-Oosten bij 11.11.11. Hij reist geregeld naar Libanon, Turkije, Syrië, Jordanië en Palestina. Voordien woonde en werkte Staes in Palestina, Turkije en Egypte.

Al te vaak wordt er over Syrië gesproken, maar niet met Syriërs zélf. Staes doet het omgekeerde: hij brengt het verhaal van Syrische vluchtelingen vanuit hun ogen. Essentiële lectuur op een moment dat de wereld steeds meer wegkijkt van het onrecht in Syrië.

Brigitte Herremans, Midden-Oostenkenner en onderzoeker UGent

Veel wordt er geschreven over de Europese pogingen om migranten buiten de poorten van het continent te houden. Maar hoe ervaren de vluchtelingen in kwestie dat zelf? Staes zoomt in op één vluchtelingengroep, de Syriërs, en zoekt hen overal op waar het schuurt: in het door economische misère geteisterde Libanon, in het cruciale scharnierland Turkije, in een vluchtelingenkamp in Irak, aan de gefortificeerde Grieks-Turkse grens en in Syrië zelf. Met veel kennis van de regio toont hij de andere kant van het Europese migratiebeleid, en waar het aan ontbreekt – aan empathie.

Derk Walters, buitenlandredacteur NRC Handelsblad

Mensen in de vergeetput van de geschiedenis steken, lost een crisis niet op. Staes schreef een cruciaal boek om de aanhoudende lijdensweg van de Syriërs te begrijpen.

Jorn De Cock, Midden-Oostencorrespondent De Standaard

    Boeken van deze auteur

  • Niemandsland

    27,50

In de media

MO 17/12/23
Sampol 12/12/23
Knack 30/10/23
VRT 27/10/23
De Wereld Morgen 19/10/23