Volg ons op
Over Ertsberg

Nieuwe ideeën en oude gedachten een kans én de nodige ruimte geven om het debat op een volwassen manier te voeren, met open vizier.
Ontdek onze boeken & auteurs.

Podcast: ‘Netjes op orde’ geschreven uit ervaring als opruimcoach

Meer dan anderen hebben mensen met autisme nood aan overzicht en orde. Een goede structuur geeft hen rust in hun hoofd en leven. Als professionele opruimbegeleider weet Gwendoline Van Balberghe als geen ander hoe ze zich kan verplaatsen in de leefwereld van mensen met autisme en ontwikkelde ze technieken om hen verder te helpen. In haar boek Netjes op orde leidt en begeleidt ze de lezer stap voor stap naar de juiste aanpak op basis van haar eigen persoonlijke ervaringen. In deze podcast van uitgeverij Ertsberg vertelt ze meer over haar handzame leerwerkboek.

Geen boek over autisme 

In eerste instantie is het boek geschreven voor begeleiders, familieleden en vrienden van mensen met autisme, zegt Van Balberghe. ‘Het is belangrijk om te kijken naar waar de knelpunten zitten bij deze mensen.’ Van Balberghe komt zelf regelmatig in aanraking met autisme. In bijberoep is ze opruimcoach, wat betekent dat ze mensen helpt en begeleidt in het creëren van overzicht en structuur in hun spullen en administratie. Iedereen kan beroep doen op de professionele hulp van Van Balberghe, maar voor haar boek koos ze ervoor om specifiek in te zoomen op haar ervaring met mensen met autisme. 

Het is geen boek over autisme, benadrukt Van Balberghe. ‘Zo zijn er genoeg boeken die wetenschappelijk benaderd worden.’ Het boek put uit de ervaring van Van Balberghe als opruimcoach met een link naar autisme. 

Een typisch probleem bij autisme?

Niet iedereen met autisme heeft moeite met opruimen en het creëren van structuur. ‘Sommigen mensen met autisme zijn zelfs heel sterk in opruimen.’ Wel is het zo dat mensen met autisme een ander denkpatroon hebben. ‘Vaak denken ze al enkele stappen verder dan mensen zonder autisme waardoor hun denkpatroon in zekere zin veel logischer is.’ Het boek kan ook een handig hulpmiddel zijn voor mensen met ADHD, hoogsensitiviteit of een burn-out. Maar in feite is het zelfs een praktisch instrument voor iedereen die het even niet meer ziet zitten, zegt Van Balberghe. ‘Iedereen kan met dit boek aan de slag.’ 

Aanpak als opruimcoach 

Wanneer Van Balberghe een hulpvraag als opruimcoach binnenkrijgt is het niet zo dat ze meteen alles gaat opruimen bij deze persoon. De eerste stap is een kennismakingsgesprek dat meestal telefonisch verloopt. Daarna verloopt alles vrijblijvend, sessie per sessie dus. Er zijn verschillende manieren om de zaken aan te pakken en in functie van de behoefte van de klant wordt er dan een oplossing gezocht, zegt Van Balberghe. 

Zeker bij personen met autisme is het belangrijk om de klant goed te leren kennen. Inlevingsvermogen in hun denkpatroon is belangrijk om als opruimcoach ondersteuning te kunnen bieden. De klik met de klant en het vertrouwen zijn belangrijk, als die er niet is dan stopt de samenwerking en wordt er naar een andere oplossing gezocht via een collega, zegt Van Balberghe. 

Drempels overwinnen 

De eerste drempel die mensen moeten overwinnen is het schaamtegevoel. ‘Niemand zegt graag dat ze de hulp van een opruimcoach nodig hebben.’ Terwijl dit eigenlijk helemaal niet hoeft, vindt Van Balberghe. Een tweede drempel is de communicatie met de omgeving. Wanneer familie of vrienden een opruimcoach inschakelen wordt vaak na het eerste gesprek al duidelijk dat er frustraties zijn over de communicatie. ‘De communicatie verloopt vaak stroef en mensen begrijpen elkaar niet goed.’ Tijdens de sessies zet Van Balberghe dan ook in op een vlottere communicatie. 

Het inkijkexemplaar en het boek vindt u hier.

Abonneer op onze podcast