• za 6 nov | 11u30
  • Lees!, Antwerp Expo
Tickets voor Lees! Overzicht Agenda

Lees! Ivan De Vadder in gesprek met Philippe De Backer over En nu is het oorlog

In 2020 sloeg het coronavirus hard toe in België en de rest van de wereld. De paniek gierde door het land. Philippe De Backer kreeg de zwaarste opdracht van zijn politieke loopbaan voor de kiezen: ons land zo snel mogelijk aan genoeg mondmaskers en coronatests helpen.

Zes maanden lang voerde De Backer oorlog tegen het coronavirus. En nu is het oorlog geeft een unieke inkijk in de war room, waar het er vaak helemaal anders aan toeging dan de buitenwereld dacht.

De Backer blikt open en eerlijk terug op de rollercoaster waar hij in zat, maar kijkt ook vooruit. Hoe kunnen we ons land beter wapenen tegen volgende crisissen?

Op 6 november om 11u30 gaat Philippe De Backer in gesprek met Ivan De Vadder over het boek, de coronacrisis, en hoe ons te wapenen voor de toekomst. Want dat er nog crisissen zullen volgen, dat staat buiten kijf.

‘COVID-19 was meer dan een gezondheidscrisis; het was ook een stresstest van het politiek-bestuurlijk systeem. Dat geldt voor alle landen, maar a fortiori voor een land als België waar de gefragmenteerde bevoegdheidsverdeling en de vele en brede consensusregeringen in tijden van crises bijzondere uitdagingen stellen op vlak van een krachtig overheidsoptreden. Leiderschap, coördinatie en flexibiliteit zijn dan, nog meer dan anders, sleutelbegrippen. Philippe De Backer voelde als lid van de regering deze realiteit goed aan en zette zich in om, bovenop zijn formele bevoegdheden buiten het crisisbeheer, op vlak van onder meer testcapaciteit en beschermingsmateriaal de nodige structuren en processen in plaats te brengen. Zijn no-nonsense aanpak en vlotte en niet-hiërarchische samenwerking met partners over alle bestuursniveaus en professionele achtergronden heen liet toe om enkele van de meest acute hoofdbrekens van het vroege crisisbeheer op te lossen. Als politieke insider van het crisisbeheer tussen maart en september 2020, en met inmiddels wat afstand van het politieke bedrijf, is hij goed geplaatst om de verbeterpunten, maar ook de sterke punten van ons politiek-bestuurlijk model te fileren. Daarbij kijkt hij verder dan alleen het hier en nu, maar gaat hij ook op zoek naar de structurele ingrepen die ons land verdient.’ – Pedro Facon, coronacommissaris

Overzicht Agenda