Aanbieding!
Andreas Stynen, Gerrit Verhoeven, Kas Swerts

Voordeelpakket 'Bestemming België' en '100 jaar trippen'

Oorspronkelijke prijs was: €57,45.Huidige prijs is: €54,00.

Bestemming België

Ooit was België een topbestemming. Toeristen stroomden van heinde en verre toe om van een streepje zon aan de Belgische kust te genieten, de ruwe Ardense valleien te ontdekken of door één van onze kunststeden te struinen. Dat bruisende toerisme liet zijn sporen na in het landschap: van de luxueuze villa’s en hotels uit de Belle Époque in Westende tot de verroeste wandelwegwijzers in Wépion.

Met dat erfgoed als ankerpunt brengt Bestemming België die turbulente toeristische ontwikkeling in kaart, van het prille begin in Waterloo in 1815 tot het heden. Daarbij doet het boek recht aan de uitzonderlijke diversiteit van toerisme. Op het programma prijken (schijnbaar) tijdloze trekpleisters, maar ook meer verrassende bestemmingen zoals de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, het koloniale Léopoldville, pelgrimsoord Banneux, of Hofstade les Bains.

Centraal in het boek staat het wel en wee van het Belgische toerisme, dat na de hoogdagen algauw in zwaar weer terecht kwam. Kortom, Bestemming België neemt je mee op een wervelende reis door het verleden, heden en toekomst van toerisme in België.

100 jaar trippen

Toerisme is niet meer weg te denken uit ons leven. Van korte citytrips, over lange wereldreizen tot een weekendje aan de kust: toerisme komt in diverse geuren en kleuren.

Honderd jaar geleden was toerisme echter nog geen vanzelfsprekendheid voor het merendeel van de bevolking, en al zeker niet in het Nederlands. De Vlaamse Toeristenbond (VTB) bracht hier mee verandering in. De ‘vereniging die haar volk leerde reizen’ groeide in de twintigste eeuw uit tot een van de belangrijkste cultuurtoeristische verenigingen in België, en hielp zo de Vlaamse burger transformeren tot een toerist.

100 jaar trippen analyseert deze veranderingen, en graaft dieper in de complexe geschiedenis van de VTB. De VTB was immers meer dan alleen een ‘toeristenbond’. Zijn invloed reikte tot in het kleinste Vlaamse dorpje. Gaande van natuurbescherming, over de aanleg van wandel- en fietspaden, tot het aanwakkeren van een Vlaamse (nationale) identiteit, 100 jaar trippen presenteert de rijke en diverse geschiedenis van de VTB, en toont hoe de vereniging ons al een eeuw lang aan het trippen brengt.

x
Categorie: Tag:

Andreas Stynen

Andreas Stynen is (cultuur)historicus en docent erfgoedstudies aan de KU Leuven.
Meer over Andreas Stynen

Gerrit Verhoeven

Gerrit Verhoeven is (cultuur)historicus en docent erfgoedstudies aan de Universiteit Antwerpen. Hij is ook wetenschappelijk medewerker aan de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel.
Meer over Gerrit Verhoeven
Kas Swerts

Kas Swerts

Kas Swerts (1991) is onderzoeker aan het advn|archief voor nationale bewegingen, en postdoctoraal onderzoeker aan het Centre for Political History (UAntwerpen). Zijn onderzoek focust voornamelijk op comparatieve en transnationale studies van nationale bewegingen in Europa en Noord-Amerika in de 19de en 20ste eeuw.
Meer over Kas Swerts

In de media

De Standaard 16/7/22
Aantwaarpe 25/6/22

  Andere boeken van deze auteur

 • Aanbieding! 100 jaar trippen
  Kas Swerts

  100 jaar trippen

  Oorspronkelijke prijs was: €29,95.Huidige prijs is: €29,95. 19,47
 • Aanbieding! Bestemming België
  Andreas Stynen & Gerrit Verhoeven

  Bestemming België

  Oorspronkelijke prijs was: €27,50.Huidige prijs is: €27,50. 17,88