George Orwell

Over waarheid (e-boek)

9,95

Populisme en extremisme van links en rechts, sociale media en mainstream media, opiniemakers, politici, nieuwslezers én nieuwsconsumenten. Allemaal hebben we te maken met waarheid. Bestaat dé waarheid, of heeft ieder zijn/haar waarheid? En hoe verhouden alternatieve waarheden zich tot wat is uitgeroepen tot de waarheid?

Over waarheid bevat een selectie van George Orwells vooruitziende, heldere en stimulerende geschriften over waarheid en leugen. Het is een bloemlezing uit Orwells novellen en essays over onderwerpen zoals populisme, wreedheid en oneerlijkheid in de politiek, nationalisme en partijdigheid, politiek bedrog, een gecentraliseerde pers, zelfcensuur, het verkrijgen van macht door fraude, onduidelijk taalgebruik, ‘newspeak’ en ‘doublethink’.

Over waarheid zou verplichte lectuur moeten zijn voor elke aankomende politieke journalist of auteur. ‘Fake news’ en ‘post truth’ krijgen een totaal andere dimensie, na het lezen van Orwells inzichten.

Met een inleidend essay van Tinneke Beeckman.

ISBN: 978 94 64369 11 3 Categorie: Tags: , Verschijningsdatum: November 2021Aantal pagina's: 160p

George Orwell

George Orwell (pseudoniem voor Eric Arthur Blair, 1903-1950) drukte een onuitwisbare stempel op de Engelstalige literatuur. Tot zijn beroemdste werken horen Homage to Catalonia, 1984 en Animal Farm. In deze en andere werken toonde Orwell zich als een scherp criticus van stalinisme en totalitarisme.
Meer over George Orwell

‘Orwells humor, felle realisme, onverbiddelijke fatsoen en vruchtbare verbeelding vormen een manier om naar de wereld te kijken die vandaag even fris en nuttig is als ooit.’ – Professor Jean Seaton, directeur van de Orwell Foundation

  Andere boeken van deze auteur

 • Aanbieding!
  Paul Boonefaes, George Orwell

  Voordeelpakket Zwijg & Over Waarheid

  40,25
 • George Orwell

  Over waarheid

  19,95